Oefentherapie bij Lage rugklachten

Oefentherapie de beste oplossing voor lage rugklachten

De meest effectieve behandelmethode bij lage rugklachten is Oefentherapie. Bij Oefentherapie Mensendieck krijg je inzicht in je eigen klachten. Zo breng je samen met de therapeut in kaart waar de lage rugklachten vandaan komen. Dit wordt gedaan aan de hand van een uitgebreid gesprek en lichamelijk onderzoek. De rugpijn kan ontstaan door allerlei redenen. Een aantal voorbeelden: Verkeerd tillen op het werk, te veel spanning in de rugspieren door stress, langdurig dezelfde houdingen of een aangeboren afwijking van de wervelkolom. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. 

Nadat het duidelijk is waar de rugpijn vandaan komt wordt er een plan gemaakt. Dit plan wordt altijd afgestemd op een handeling die belangrijk is in jouw dagelijks leven. Op de manier kan er doelbewust worden gehandeld. De behandelingen richten zich op de beweeglijkheid van de lage rug, de kracht en spanning van de omliggende spieren en het zo gunstig mogelijk bewegen.

Een voorbeeld hoe een oefentherapeutisch behandelplan eruit kan zien:

Door oefeningen te doen wordt eerst de lage regio van de wervelkolom los bewogen. De lage rug wordt beweeglijker en soepeler. Vaak geeft dit al direct verlichting van de klachten.

Hierna volgen er een aantal behandelingen die gericht zijn op het versterken van omliggende spieren. Ook wel bekend als core-stability oefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de rug beter belast kan worden. De belastbaarheid van de lage rug wordt hierdoor dus verbeterd.

In sommige gevallen is stress een belemmerde factor in het herstel van de klachten. In dit geval kunnen er ontspanningsoefeningen worden ingezet om de balans te herstellen. Deze ontspanningsoefeningen zijn niet "zweverig". Het zijn oefeningen die ervoor zorgen dat spierspanningen verminderen. Dit bevorderd het herstel. 

Afsluitend wordt je aangeleerd hoe je de verbeterde spierbalans kan behouden. Met name belangrijk onder het werk of een hobby. Net waar jij het meeste waarde hecht. Leer bijvoorbeeld beter te tillen onder het werk of gunstiger te bewegen tijdens het sporten.

Oefentherapie is gericht op doelstellingen, dus stel je doel, en neem contact op. 

Contact

Oefentherapie Mensendieck